Hoe verduurzaam ik mijn woning?
12 October 2021Salderingsregeling zonnepanelen:
Wat is het en hoe werkt het?
Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten installeren. Met zonnepanelen stroom opwekken is populairder dan ooit! Niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat het kan leiden tot flinke besparingen op de energierekening. Maar hoe zit het eigenlijk met de salderingsregeling voor zonnepanelen? Wat houdt de salderingsregeling precies in, hoe heeft het invloed op je energierekening en kunnen we nog steeds van deze regeling profiteren in de toekomst? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en lees je alles wat je over de salderingsregeling moet weten.
Wat is de salderingsregeling?
Het proces dat de energie die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet wordt verrekend met de afgenomen energie, heet salderen. De salderingsregeling is in Nederland in 2004 is ingevoerd. Door deze regeling kunnen huishoudens en bedrijven eigen opgewekte stroom, die ze zelf niet gebruiken, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Omdat je energie gaat terugleveren, ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier. Aan het eind van het jaar mag je de opbrengsten van de eigen opgewekte stroom wegstrepen tegen de kosten van het eigen verbruik. Dit resulteert in een lagere energierekening, omdat je in feite dezelfde vergoeding ontvangt voor het terugleveren als de prijs die je voor het afnemen van stroom betaalt. Zonder stroom terug salderen is deze vergoeding normaal gesproken veel lager.
Het doel van deze regeling was destijd om de overgang naar een duurzame energievoorziening te versnellen en een vermindering energiebelasting te realiseren. De overheid heeft door het invoeren van de salderingsregeling de drempel om te investeren in duurzame energie verlaagd. Door de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zichzelf sneller terug. Ook is door deze regeling de productie van zonnepanelen gestimuleerd, waardoor de prijzen van zonnepanelen zijn gedaald. Een slimme investering dus!
Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?
De salderingsregeling werkt als volgt: Als eigenaar van zonnepanelen betaal je alleen voor de netto afname van stroom van het net. Dit betekent dat je alleen betaalt voor de daadwerkelijk afgenomen elektriciteit, minus de teruggeleverde energie.
Een voorbeeld: Stel dat zonnepanelen op een zonnige dag 10 kWh aan energie opwekken met je zonnepanelen, maar daarvan maar 6 kWh verbruikt. De overige 4 kWh wordt teruggeleverd aan het net. Toch heb je ‘s avonds (wanneer er geen zon schijnt) televisie gekeken en daarom ook 7 kWh van het net afgenomen. In dat geval wordt er 4 kWh gesaldeerd. Je betaalt dan alleen voor de netto afname van 3 kWh. We salderen jaarlijks en op de energierekening staat hoeveel stroom er weggestreept mag worden. Een slimmem meter houdt dit vaak voor je bij.
Hoeveel geld bespaar je met de salderingsregeling?
Met de salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen flink besparen op hun energierekening. De exacte besparing hangt af van het aantal zonnepanelen, het soort zonnepanelen, het energieverbruik, de vergoeding die je krijgt voor de teruglevering en natuurlijk de huidige energieprijzen. Deze energieprijzen zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Dit maakt het natuurlijk interessant om juist nu in zonnepanelen te investeren.
De netto terugleververgoeding is per energieleverancier verschillend. Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat je ongeveer 10 cent tot 15 cent per kWh ontvangt. Om het even in perspectief te plaatsen: de energieprijzen waren eerder in 2023 65 cent per kWh.
Het is overigens wel belangrijk om te weten dat de salderingsregeling alleen geldt voor de netto teruglevering van opgewekte stroom tot het eigen verbruik. Op het moment dat er meer zonne energie wordt teruggeleverd dan wordt verbruikt, wordt er niet langer gesaldeerd. De eigenaar van de zonnepanelen krijgt in dat geval alleen nog een terugleververgoeding voor het overschot aan zonne energie.
Toch kan de besparing oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Neem daarom contact op met je energieleverancier, zodat je weet hoe hoog jouw terugleververgoeding is!
Hoe ziet de salderingsregeling er in de toekomst uit?
De salderingsregeling zal niet voor altijd blijven bestaan. Vanaf 2025 wordt de huidige salderingsregeling afgebouwd tot aan 2031. Als de nieuwe regeling geldt kan er dus in 2031 niet meer gesaldeerd worden. Er wordt verwacht dat in 2025 het salderingspercentage in één keer naar 64% daalt. Dit houdt in dat je 64% van je teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen de hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen. Voor het restant krijg je een lage terugleververgoeding.
De salderingsregeling afbouwen doet de overheid omdat ze van mening zijn dat het ook zonder deze regeling interessant blijft om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zijn namelijk steeds goedkoper en efficiënter. In de afgelopen jaren is de verkoop en installatie van zonnepanelen sterk gegroeid met 2022 als recordjaar. De salderingsregeling heeft zijn doel dus zeker bereikt.
De overheid vindt het nu tijd om de regeling af te bouwen. Naarmate er meer zonnepanelen worden geïnstalleerd en het net steeds meer wordt belast door teruglevering, worden de kosten voor netbeheerders fors hoger en dreigt het net overbelast te raken. Dit moet de overheid voorkomen.
Zonnepanelen aanschaffen
Benieuwd naar wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen?
Op basis van jouw wensen matchen wij je met een aantal zonnepaneel specialisten. Zij sturen je vrijblijvende offertes toe, gevormd naar jouw wensen. Vergelijk ze en besluit welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!
Vul nu je gegevens in en draag bij aan een duurzamere toekomst.